Gebitsbeschermer
Op 10 november 2013 kreeg hockeyer Seve van Ass in een hoofdklasse duel tussen Rotterdam en Amsterdam een hockeystick tegen zijn mond. Seve van Ass verloor daarbij tien tanden en brak zijn kaak. Van Ass speelde – zoals vele hockeyspelers in die tijd – zonder gebitsbescherming.
Meteen daarna laaide binnen de hockeysport de discussie op over het verplicht stellen van gebitsbescherming. Het duurde tot 2015 voor de hockeybond gebitsbescherming verplicht stelde.
Overigens is hockey niet de enige sport waarin – veelal vrijwillig – gebitsbescherming wordt gedragen.
Ook in sporten als rugby en vele vechtsporten zien we steeds vaker dat gebitsbescherming wordt toegepast.
Vanuit het perspectief van de tandarts is dat een goede ontwikkeling.
Verplichte gebitsbescherming
Eenmaal opgelopen ernstig letsel aan uw gebit brengt blijvende schade met zich mee. Uw gebit zal nooit meer hetzelfde zijn. U zult voor de rest van uw leven (cosmetische) problemen ervaren. Pijn en vele tandartsbezoeken zijn het gevolg.
Sinds 2015 stelt de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) daarom het dragen van gebitsbescherming tijdens het spelen van wedstrijden verplicht voor alle deelnemers, van de jongste pupillen tot de oudste veteranen en iedereen daartussen.
U zult begrijpen dat wij als tandartsen vinden dat gebitsbescherming ook tijdens de trainingen gedragen dienen te worden.
De kans op letsel wordt door het gebruik van gebitsbescherming aanzienlijk verkleind.
Standaard gebitsbeschermer of gebitsbeschermer op maat?
In vrijwel alle sportartikelenwinkels zijn standaard bitjes te koop. Bij deze ‘kant en klaar’ bitjes komt de pasvorm tot stand door het materiaal te verwarmen en er daarna in te bijten. De pasvorm van deze bitjes is door de toegepaste techniek niet optimaal.
Op advies van tandartsen beveelt de KNHB het dragen van ‘op maat gemaakte’ bitjes aan. De tandarts is als geen ander in staat om een passende gebitsbeschermer te maken. Een door de tandarts gemaakt bitje sluit goed en strak aan rondom de tanden en deels over het tandvlees.
Ook bescherming van het tandvlees en kaakbot is belangrijk omdat daaronder de wortels van tanden en kiezen liggen. Een beschadigde tandwortel leidt er soms toe dat een tandzenuw ‘afsterft’ en zo een botontsteking kan veroorzaken. Zo ontstaat een betere bescherming en meer draagcomfort.
Een standaard bit is weliswaar goedkoper dan een op maat gemaakt exemplaar, maar die kosten wegen niet op tegen eindeloos tandarts bezoek als een standaard bit toch niet afdoende bescherming heeft geboden. Een op maat gemaakte gebitsbeschermer is de kosten meer dan waard.
Gebitsbeschermer tijdens wisselfase en beugelbehandeling
Tijdens de beugelbehandeling en wisselfase van het melkgebit zijn de standaard bitjes soms beter omdat deze meer ruimte hebben en makkelijker aangepast kunnen worden aan een nieuwe situatie. Even verwarmen en klaar.
Elke keer een bezoekje aan Tandheelkunde Nellestein zou natuurlijk teveel van het goede zijn.
Gebitsbeschermers voor vechtsporten
Voor vechtsporten zijn er steviger bitjes. Dit kan omdat tijdens de vechtsporten de deelnemers niet met elkaar hoeven te communiceren.