Waarom is mondademhaling zo slecht?

Eerste bezoek bij Tandheelkunde Nellestein

Bij het eerste mondonderzoek gaan wij bij Tandheelkunde Nellestein na als de patiënt wel of niet goed door de neus ademt en niet de zogenaamde mondademhaling heeft. Voor een behandelplan, zoals bij het eerste beugelonderzoek, is dit van groot belang.

Wat is mondademhaling?

Wanneer we niet spreken of in rust zijn, ademen we door onze neus. Echter zijn er heel wat mensen die door de mond ademen wanneer ze in rust zijn. Ook mensen met keel-, neus- of oorproblemen ademen constant door de mond. Dit wordt mondademhaling genoemd. Deze manier van ademhalen kan voor heel wat problemen zorgen, zoals chronische verkoudheden en snurkproblemen.  Een ander nadeel is een droge mond doordat de lucht direct de mond binnenkomt. Daarnaast kan de tong voorin de mond liggen, welke ervoor zorgt dat men begint lispen en zie je de tong tussen de tanden bij het slikken. Deze manier van spreken en houding van de tong in rust zijn supernadelig voor de ontwikkeling van het gebit.

                                                                                                                              

Waarom is mondademhaling slecht voor de ontwikkeling van het gebit?

Tandartsen voor orthodontie dienen in eerste instantie de ademhaling te behandelen en niet eerst de scheefstaande tanden.

Iemand die moeilijk door de neus ademt, heeft vaak een gebitsafwijking. En gevolgen hiervan zijn:

 • Overbeet
 • Een te smalle kaak
 • Op elkaar gekropen scheve tanden (ook wel crowding genoemd)
 • Tandvleesontstekingen
 • Kruisbeet

 

Vaak voorkomende problemen bij mondademhaling

Het is niet zo charmant om met de mond open te slapen of overdag met een open mond rond te lopen of te zitten. Uiteraard is mondademhaling ook ongezond. Mondademhaling zorgt voor een droge mond, hierdoor kunnen de lippen niet soepel zijn en men kan zelfs keelpijn hebben. Daarnaast kan slechte adem een van de gevolgen zijn van mondademhaling.

Mensen waarbij de voortanden naar voren lijken te staan, hebben vaker last van mondademhaling. Dit komt omdat de lippen zich niet (meer) makkelijk sluiten. Hierdoor krijgen de tanden de ruimte om zich te gaan verplaatsen. Om de tanden (weer) recht te krijgen én om goed te kunnen ademen, is een behandeling bij de orthodontist of KNO een optie.

Enkele nadelen van mondademhaling zijn:

 • De lucht wordt niet gefilterd, waardoor de kans groter is op infecties van de luchtwegen.
 • De tongspieren en andere spieren in en rond de mond worden verkeerd gebruikt. Hierdoor ontstaat er een foute slik en heeft op lange termijn invloed op de stand van het gebit.
 • Een droge mond doordat de lucht direct de mond binnenkomt.
 • Kans op hangende mond en voorover gebogen houding om genoeg lucht binnen te krijgen.
 • Het slijm in de neus wordt niet meer door het inademen naar achteren gezogen en hoopt zich op in de neus, waardoor er een grotere kans op (chronische) neusverstopping of neusontsteking ontstaat.
 • Meer plakvorming op tanden en kiezen, waardoor de kans op tandbederf toeneemt.

Bij mondademhaling kan er ook vocht in de oren ophopen, met als gevolg:

 • Oorontsteking
 • Verminderd gehoor
 • Oorpijnen en achterblijven in de (taal)ontwikkeling

Mondademhalers hebben hun tong vrij stil op de mondbodem liggen, terwijl bij neusademhalers de tong achter de voortanden stevig tegen het verhemelte aan ‘plakken’. Bij neusademhalers ontwikkelt de boventandenboog zich goed door de tongdruk en hebben zij meestal fraaie tanden die mooi in een rij staan. Bij mondademhalers ontbreekt deze constante druk en hebben zij vaak last van een smalle bovenkaak, waarbij sommige tanden in de verdrukking geraken. Beugelbehandelingen door een tandarts of orthodontist zijn dan noodzakelijk.

   

Hieronder vind je een mooie video van John Flutter, tandarts en specialist mondademhaling.

In de video ‘Mouth Breathing has a negative impact on our teeth and facial development’ wordt zeer duidelijk uitgelegd hoe scheve tanden ontstaan. Het begint allemaal met het vervangen van de moederborst door een flesje melk.

Op onze kliniek Tandheelkunde Nellestein in Amsterdam Zuidoost behandelen wij veel mondademhalers en hun orthoproblemen. Neem een kijk je op ons YouTube-kanaal en kom meer te weten over beugelbehandelingen.

Op www.beugel112.nl zijn er mooie behandelingen met  begin- en eindfoto’s te zien.

 

Ortho Tandheelkunde Nellestein
Blije Juan na orthobehandeling bij Tandheelkunde Nellestein
Prachtig resultaat
Eindfoto na 2 jaar beugel bij Tandheelkunde Nellestein
Juan met foto van voor de orthodontische behandeling

 

Begin van de beugelbehandeling. Kruisbeet door mondademhaling

Zowel kinderen als volwassenen kunnen leren door de neus te ademen door enkele oefeningen te doen zoals:

 • De lippen op elkaar zetten en aan iets ruiken of doen alsof
 • Met korte snufjes in te ademen
 • Een paar regels van een liedje neuriën
 • Iets tussen de lippen vasthouden (niet tussen de tanden) bij het tv kijken, tekenen of voorlezen. Bijvoorbeeld een knoop of hangertje aan een koordje (om inslikken te voorkomen.)
 • Voorlezen en stoppen als de mond open gaat
 • De lippen tien tellen op elkaar persen en daarna los laten
 • Bolle wangen maken met de lippen op elkaar. Tot 10 tellen en dan de wangen weer leeg blazen
 • Bellen blazen
 • Drinken door een rietje. Dunne rietjes voor limonade en dikke rietjes voor yoghurt
 • Een konijnenmondje maken: de neus tien keer optrekken

                                                                  

Nooit meer gaatjes in het kindergebit

Gewoon gaaf gestart bij Tandheelkunde Nellestein

Tandheelkunde Nellestein is gestart met deze nieuwe behandelmethode voor kinderen genaamd “Gewoon gaaf”. Het doel is om de kindermond weer gezond te maken.

De methode “Gewoon gaaf” zorgt ervoor dat meer dan de helft van de gaatjes kan worden voorkomen. Dit kan door een speciale methode die een tiental jaar geleden in Denemarken is gestart. In Nederland heeft deze methode de naam “Gewoon gaaf” gekregen. Met deze methode wordt per individueel kind bekeken wat de kans  is op gaatjes en tandvleesproblemen. Per kind  stelt de tandarts, preventieassistent of mondhygienist een plan op om gebitsproblemen te voorkomen. Dit plan wordt natuurlijk ook met het kind en ouder goed doorgenomen.

En wie dit plan goed volgt, zal minder gaatjes hebben en een “Gewoon gaaf” gebit behouden. Super gaaf,toch!

Tandarts Jessica Jimenez is de supervisor van deze methode in onze praktijk.

 

Preventie bij Tandheelkunde Nellestein
Tandheelkunde Nellestein en gewoon gaaf
 Voor wie is “Gewoon gaaf” bedoeld?

Elke jongere tot 18 jaar is meer dan welkom om gebruik te maken van deze bijzondere vorm van kindertandheelkunde. Natuurlijk werkt deze methode voor preventie ook bij volwassenen.

Wanneer naar het preventie team van Tandheelkunde Nellestein?

Neem jouw kind het liefst voordat het eerste tandje doorkomt mee naar de halfjaarlijkse controle. Dit bezoek aan onze kliniek zit gewoon in de basisverzekering en is voor iedereen  tot 18 jaar zonder eigen bijdrage en eigen risico bijbetaling. Dus al ga jezelf, als ouder, niet naar de tandarts of heb jezelf geen tandartsverzekering, jouw kind komt gewoon in aanmerking voor deze methode ook zonder extra tandartsverzekering.

Wat moet ik doen voor “Gewoon gaaf”

Maak een afspraak via 020 760 2882 en schrijf je in via deze link op onze website.

Inschrijven nieuwe patiënten

Wil je meer weten over “Gewoon gaaf”?

Wil je meer weten over deze fantastische methode, lees dan op de “Gewoon Gaaf” site van het Ivoren Kruis. Op deze site van het Ivoren Kruis staat een goede uitleg over het programma “Gewoon Gaaf” waar wij mee in onze praktijk gestart zijn. Hieronder staat een groot gedeelte van deze tekst.

Zelf hebben we van deze tekst over “Gewoon Gaaf” ook video gemaakt. Kijk op ons YouTube kanaal of direct naar het filmpje hieronder.

Ook is er een link naar ons playlist over “Gewoon Gaaf”

 

 

 

 

“Gewoon gaaf” .  Individuele preventie voor een gaaf gebit

Wil jij ook een gaaf gebit voor je kind? En dat je kind met een gezonde mond opgroeit? De Gewoon Gaaf-methode voor kinderen van 0-18 jaar bij je tandarts of mondhygiënist helpt daarbij. Onder begeleiding van je tandarts of preventieassistent kun jij samen met je kind het gebit gaaf en zijn mond gezond houden. Gewoon Gaaf toch? Doe je mee?

Individuele preventie

Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders. Je tandarts of mondhygiënist geeft jou en je kind advies dat is afgestemd op het gebit van jouw kind. Hij begeleidt je kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen jij en je kind voor het gebit van je kind? Hoe is het met zijn mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is je kind aan het wisselen? Heeft je zoon of dochter (beginnende) gaatjes in zijn gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepaalt de tandarts het moment waarop hij jou en je kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. Soms zal hij de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. Maar meestal zijn die behandelingen niet nodig. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.

Veel minder gaatjes

De Gewoon Gaaf-methode kan tot bijna 70% minder gaatjes leiden. Dat blijkt uit recent  wetenschappelijk  onderzoek, uitgevoerd in Den Bosch bij een groep kinderen  van 6-9 jaar. In 3 jaar tijd kregen kinderen veel minder  fluoridebehandelingen (-88%), werden ze veel minder  geseald (-66%) en nam het aantal vullingen per kind flink af  (-62%).

*) waar staat kind en ouders, kan ook gelezen worden cliënt/pleegkind en verzorgers/begeleiders.

Cariës (gaatjes) is een gedragsziekte

Gedragsziekten, de naam zegt het al, kun je met gezond gedrag voorkomen. Maar daar moet je dus wel wat voor doen of laten. Ieder gebit kan gaaf blijven als je weinig suiker gebruikt en zorgvuldig je tanden poetst met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf begeleidt jou en je kind daarbij.

Tandenpoetsen en napoetsen

Een gezonde mond begint met het op de juiste manier zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen met fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf coacht jou en je kind hierbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar maken hun tanden en kiezen nog niet echt goed schoon. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1x per dag na, ook als je kind elektrisch poetst. Met het napoetsen maak je tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden en te controleren.

Kleuren

Bij de Gewoon Gaaf-methode wordt bij iedere controle de tandplak – een nauwelijks zichtbaar wit-geel laagje – gekleurd. De mondzorgverlener brengt een vloeistof op de tanden aan die de tandplak zichtbaar maakt. Zo kun je dus precies zien waar nog tandplak zit. Je kind doet voor hoe hij zijn tanden poetst. En jij laat zien hoe je het gebit van je zoon of dochter napoetst. De mondzorgverlenerlaat zien waar de tandenborstel niet goed komt en traint je hoe je op die lastige plekken beter kunt poetsen. Ook wijst hij je op nieuwe kiezen die doorbreken. Tijdens de controle wordt het gebit van je kind in de tandartsstoel ook professioneel gereinigd. Het gebit wordt dus helemaal schoongemaakt en drooggeblazen. Pas dan kun je goed zien of en zo ja waar het gebit is aangetast. Gaatjes beginnen als witte vlekken. Als je zorgvuldig poetst, kun je die nog herstellen of ervoor zorgen dat zo’n beginnend gaatje niet groter wordt.

Beloning: een gaaf gebit

Gewoon Gaaf gelooft in belonen van wie het goed doet. Blijkt het gebit van je kind goed schoon? Ziet de tandarts of mondhygiënist geen beginnende gaatjes? Waarschijnlijk hoeft je kind dan minder vaak of helemaal geen fluoridebehandeling te ondergaan en hoeft de tandarts niet of nauwelijks te sealen. Bovendien kan je kind dan langer wegblijven tot een volgend bezoek in de mondzorgpraktijk. De grootste beloning is natuurlijk een gaaf gebit!

Eerste tandje? Poetsen!

Begin direct met tandenpoetsen zodra je het eerste puntje van het tandje ziet. Poets de tanden 1x per dag met fluoridepeutertandpasta. De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Fluoride is een natuurlijke stof die tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. De hoeveelheid fluoride in fluoridetandpasta is aangepast aan de leeftijd. Poets bij kinderen vanaf 2 jaar 2x per dag hun tanden met fluoridepeutertandpasta. Stap vanaf 5 jaar over op fluoridetandpasta voor volwassenen. In tandpasta voor volwassenen zit meer fluoride. Je kunt ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).

Eerste tandje? Naar de tandarts!

Om jou en je kind goed te begeleiden bij het hebben en houden van een gaaf gebit is het belangrijk dat je je kind, zodra het eerste tandje doorbreekt, meeneemt naar de mondzorgpraktijk. Wie namelijk zo veel mogelijk van de Gewoon Gaaf-methode wil profiteren, begint direct zodra het eerste tandje verschijnt. Neem je kind mee als je bijvoorbeeld zelf voor controle gaat. De tandarts of mondhygiënist legt uit hoe je het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leer je al vroeg de juiste voedings- en poetsgewoonten voor je kind. Als je kind op jonge leeftijd in de mondzorgpraktijk komt, krijg het voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Je behandelaar geeft aan wanneer je zoon of dochter weer in de praktijk moet terugkomen

Gezonde voeding, ook gezond voor je gebit?

Behalve zorgvuldig tandenpoetsen is het zeker zo belangrijk te letten op de voeding van je kind. Of je kind een gaatje krijgt, hangt af hoe goed zijn tanden worden gepoetst en hoe vaak gesnoept of zoet gedronken wordt. Bij weinig suikergebruik en zorgvuldig tandenpoetsen, kan ieder gebit gaaf blijven. Zorg ervoor dat je kind niet meer dan 7x per dag eet of drinkt. Dat is 3x een maaltijd en maximaal 4x per dag een tussendoortje. Geef je kind liever hartige dan zoete dingen. Probeer je zoon of dochter niet aan zoetigheid te laten wennen en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe.
Kies voor kraanwater in plaats van zoete dranken.
Light-frisdranken veroorzaken weliswaar geen gaatjes, maar bedenk dat deze, evenals de  suikerhoudende varianten, nog wel zuur kunnen zijn. Ook zure producten kunnen schade veroorzaken aan het gebit.

Vragen en antwoorden over Gewoon Gaaf

Waarom is de Gewoon Gaaf-methode geïntroduceerd?
De huidige generatie jonge ouders is opgegroeid met fluoridetandpasta. Tussen 1970 en 1990 zijn in de mondgezondheid grote sprongen vooruit gemaakt. Toch is er nog een enorme gezondheidswinst te halen. Gewoon Gaaf wil de mondzorg voor kinderen effectiever maken. Gewoon Gaaf betekent een omslag in de mondzorg, waarin preventie meer vanzelfsprekend is.

De tandarts zorgt toch voor een gezond gebit van mijn kind?
Het hebben en houden van een gezond kindergebit is een samenspel tussen je kind, jezelf en je mondzorgverlener. De zorg voor het kindergebit ligt vooral bij jezelf en je zoon of dochter. Je mondzorgverlener coacht jou en je kind.

 

Je kunt er toch niets aan doen dat je een gaatje krijgt? Dat overkomt je toch?
Niet waar! Je kunt gaatjes in het gebit voorkomen. Op het ontstaan van gaatjes in je gebit heb je zelf veel invloed. Wie goed zijn tanden poetst met fluoridetandpasta en weinig suiker gebruikt, kan gaatjes voorkomen en zijn gebit dus gewoon gaaf houden.

 

Mijn kind heeft toch een zwak gebit?
Ook dan is de sleutel tot een gezond gebit een combinatie van secuur tandenpoetsen en matig suikergebruik. Kinderen die goed hun tanden (laten na)poetsen, en weinig suiker eten en drinken, houden hun gebit gewoon gaaf.

 

Kan een beginnend gaatje nog stoppen?
Ja! Ieder gaatje begint met een witte vlek. Gelukkig kun je beginnende gaatjes nog stoppen en zelfs deels herstellen. Maar daar is wel tijd en aandacht voor nodig.

Mag ik mijn kind een fluoridebehandeling onthouden?
Veel ouders denken dat ze hun kinderen tekortdoen als ze geen fluoridebehandeling in de mondzorgpraktijk krijgen. De beste fluoridebehandeling is het 2x per dag poetsen met fluoridetandpasta. Dat is bovendien veel prettiger dan een fluoridebehandeling bij de tandarts. Het achterwege laten van een fluoridebehandeling bij de tandarts is een bewuste en verantwoorde keuze van je mondzorgverlener.

 

Is het verantwoord om de kiezen niet te sealen?
Veel ouders zien het niet sealen van de kiezen van hun kind (en hun broertje of zusje wel) als onderbehandeling. Als de tandarts of mondhygiënist geen reden heeft om het gebit van je kind te sealen, is dat een bewuste en verantwoorde keuze. In zowel gesealde als niet-gesealde kiezen kunnen gaatjes ontstaan.

 

Gewoon Gaaf, hoe dan?
Niets is moeilijker dan het veranderen van gedrag. Wie vroeg het juiste gedrag krijgt aangeleerd zal daar zijn leven lang plezier van hebben. Neem je kind daarom zodra het eerste tandje doorbreekt mee naar de mondzorgpraktijk en begin direct met tandenpoetsen. Samen met je mondzorgverlener kun jij het gebit van je kind gaaf houden. Is dat niet Gewoon Gaaf?

Wil je meer weten over gewoon gaaf bel 020 760 2882 of maak een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek of een gewone controle via onze website
Tandheelkunde Nellestein is een kliniek voor algemene tandheelkunde in Amsterdam Zuidoost met als speerpunten orthodontie, implantologie en kindertandheelkunde.

Brug bij voortanden.

mooie brug

Mooie voortanden zijn de poort naar zelfvertrouwen.

Een brug van porselein om een loszittende voortand te vervangen kan een geschenk zijn van de beschermheilige van de tandheelkunde de heilige  Apollonia.

Een loszittende tand geeft:

 • spontane pijn
 • verminderen van de bijtfunctie van de voortanden
 • een verlies van zelfvertrouwen
 • schaamte
 • bloedend tandvlees
 • uit de mond ruiken
 • een lelijke lach

 

mooie brug
brug vervangt loszittende tand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer de tandarts de loszittende  tand verwijdert en daarna een brug maakt of een implantaat plaatst, is de lach herstelt en kan weer afgebeten en gegeten worden.

Wat zijn de overwegingen voor een implantaat of brug?

Onze eigen video geeft een antwoord op de vraag “implantaat of brug”. Kijk ook voor ander video’s op ons  YouTube kanaal.

 

 

Heb je een losse voortand of andere tandheelkundige zorgen maak een afspraak met ons via telefoonnummer 020 7602882 of schrijf je in op onze website  van Tandheelkunde Nellestein.

 

Tandheelkunde Nellestein

Liendenhof 99

1108 HE Amsterdam

 

 

 

 

 

Beugelramp: tanden weggerot na slotjes

Gaatjes na een beugelbehandeling

Een van de grootste problemen die wij bij Tandheelkunde Nellestein afdeling orthodontie ervaren, is dat de patiënt niet goed poetst. Ondanks de uitgebreide instructie die gegeven wordt na het plaatsen van de beugel en de tussentijdse preventie uitleg, poetsen vooral de jongeren tussen de dertien en zestien jaar vaak slecht.  Vanwege het slechte poetsen  schrijven we op onze kliniek  een recept voor van een zeer sterke medicinale fluoride gel. Door met deze gel, Elmex gelee, iedere week  te poetsen, ontstaat er minder snel cariës rondom de slotjes.

 

Goed of slecht poetsen?   Bron dr Stephanie Steinmetz

Ontkalkingen na een orthodontie-behandeling

Over dit  onderwerp schreef de Barneveldse orthodontist Fleur Vermeulen een mooi artikel. Voor ons en de ouders is het huiveren wanneer de beugel verwijderd wordt en er overal op de tanden witte vlekjes zijn ontstaan.

WITTE VLEKKEN NA EEN BEUGELBEHANDELING
WAT ZIJN DEZE VLEKKEN?
Bij sommige mensen blijft er na het verwijderen van de slotjesbeugel een witte vlek op de tand achter. Er lijkt een soort van afdruk van het slotje op de tand te zitten. Komen deze witte vlekken door de beugel? Zijn deze witte vlekken te voorkomen? Lees verder op de blog van orthofleurhttp://orthofleur.nl/over-ons/blog/witte-vlekken-na-een-beugelbehandeling

Read More

Wat kost een implantaat?

We krijgen vaak de vraag: “Wat kost een implantaat?”. Dat kan nogal verschillen, want de kosten van een implantaat-behandeling zijn onder andere afhankelijk van de situatie in de mond. Met welke omstandigheden moet rekening gehouden worden?

Zo wordt onder andere onderzocht / gekeken naar:

 • Is er genoeg bot aanwezig voor het implantaat? Is het bot hard genoeg? Is het bot dik genoeg? Is het bot hoog genoeg?
 • Worden er meerdere implantaten tegelijk geplaatst?
 • Kan de behandeling in een fase worden verricht?
 • Is er een tijdelijke voorziening nodig zoals een plaatje of tijdelijke brug?
 • Welke constructie wordt op het implantaat geplaatst? Dit kan een klikgebit, een enkele kroon of een brug zijn.
 • Van welk materiaal zijn deze voorzieningen dan gemaakt?
 • Welke röntgenfoto’s zijn nodig?
 • Is het nodig een boormal te maken om de juiste plaats van het implantaat tijdens de operatie te bepalen?

Een goed mondonderzoek  is nodig om al deze zaken goed in te schatten om de vraag “Wat kost een implantaat?” onderbouwd te beantwoorden. Zonder uitgebreide diagnose is het dus niet duidelijk wat de behandeling gaat kosten.

Maar laat u zich niet in de war brengen. Vaak worden de bijkomende kosten niet vermeld in de advertenties zoals foto’s, boormal, esthetische behandeling en botopbouw.

Bij onze kliniek in Amsterdam-Zuidoost, wordt u over kosten van de implantaat behandeling ingelicht tijdens het informatieconsult. Natuurlijk ontvangt u een begroting van de voorgestelde behandeling.

 U vindt hier een aantal voorbeelden van de kosten van diverse implantaat-behandelingen.

Kosten van de implantaat behandeling worden door de verschillende implantaat onderdelen bepaald
De onderdelen die nodig zijn bij een enkele implantaatkroon.

Wat kost een implantaat met kroon?

De kosten voor een implantaat met kroon worden bepaald door:

 • Implantaat
 • Operatie en het plaatsen van het implantaat
 • Abutment (verbinding tussen implantaat en kroon)
 • Een keramische witte  kroon
 • Techniekkosten en materialen

Kosten: circa € 1850,-


Wat kost een klikgebit op implantaten?

Implantaten kunnen ook worden gebruikt voor het op zijn plaats houden van een klikgebit. De kosten voor klikgebit op implantaten zijn als  volgt opgebouwd:

 • Twee implantaten
 • Een steg: dit is de rail waar het kunstgebit op vastklikt
 • Operatie voor het plaatsen van twee implantaten
 • Steg-matrix (verbinding tussen implantaten en kunstgebit)
 • Kunstgebit
 • Techniekkosten en materialen

Kosten: circa € 4400,-

Let op: voor de patiënt met een machtiging  is de bijbetaling voor het gebit rond de 300 euro.

De  kosten van de materialen en de operatie worden vergoed door de gewone basisverzekering.

Wel moet aan de wettelijke eisen worden voldaan. De belangrijkste zijn:

 • Meer dan een jaar volledig zonder natuurlijke eigen tanden
 • Sterk geslonken kaakwal
 • Niet goed kunnen eten
 • Toestemming van de  zorgverzekeraar

De bijdrage van het eigen risico wordt natuurlijk wel verrekend. In 2017 is dit bedrag rond de 370 euro.


Wat kost een brug op implantaten?

Een brug wordt vaak vastgemaakt aan één of meer implantaten. De kosten voor een brug op implantaten worden bepaald door:

 • Twee implantaten
 • Plaatsen van implantaten
 • Twee abutments (verbinding tussen implantaat en kroon)
 • Driedelige keramische brug (met 1 dummy)
 • Techniekkosten en materialen

Kosten: circa € 3650,-

 

Wilt u een vrijblijvende afspraak maken. Bel 020 760 2882 of schrijf u in via de website.


 

Bij Implantologie Amsterdam Zuidoost is een mooie afspeellijst implantologie gekomen op het gelijknamige YouTube kanaal.

En op het  YouTube kanaal van Tandheelkunde Nellestein  is ook een leuke afspeellijst met eigen filmpjes over implantologie