Telefoonnummer: 020-7602882


Ons motto: Het begint met een lach!

  • Gratis parkeergelegenheid
  • Geen wachtlijsten
  • Zelfstandig onderdeel van Gezondheidscentrum Nellestein
  • Ook in de avond en zaterdag open

Direct aanmelden

Periodieke controle bij Tandheelkunde Nellestein

15-11-2018 - Tandheelkunde Nellestein

Wacht met een bezoek aan de tandarts niet tot u klachten krijgt zoals kiespijn, bloedend tandvlees of warm en koud gevoeligheid. Met een regelmatig bezoek aan de tandarts – minimaal één keer en bij voorkeur twee keer per jaar – bent u altijd op de hoogte van de actuele conditie van uw gebit en tandvlees.

We bieden u tips voor mondverzorging, bekijken uw tandvlees en tanden met behulp van een spiegeltje en haakje (sonde) en maken indien nodig een röntgenfoto om bijvoorbeeld de conditie van vullingen, bruggen en kronen te beoordelen.

Mogelijk verwijderen we wat lichte tandsteenvorming en sluiten we af met het polijsten van uw gebit. Zonodig maken we een afspraak voor een vervolgbehandeling of verwijzen u naar een van onze andere specialisten. Zeker maken we met u een afspraak voor uw eerstvolgende periodieke gebitscontrole, omdat voorkomen echt beter is dan genezen.

Tandheelkunde Nellestein - Amsterdam Zuidoost

Werkwijze

Mondzorg is een dagelijkse bezigheid. Door goed en regelmatig te poetsen en flossen houdt u uw gebit in goede conditie. Met de adviezen en praktische hulp van de tandarts blijft uw gebit in topconditie. Bezoek daarom regelmatig de tandarts voor een preventieve gebitscontrole. Zo zorgen we er samen voor dat uw mond schoon en gezond blijft en dat we eventuele problemen in een vroeg stadium ontdekken en behandelen.

Als u al patiënt van ons bent, heeft u zeer waarschijnlijk al een afspraak voor uw eerstvolgende periodieke gebitscontrole. Enige tijd voor die datum ontvangt u van ons per post of e-mail een herinnering voor die afspraak. Mocht u nog geen afspraak hebben voor de volgende controle ga dan naar de pagina ‘Afspraken’ om een nieuwe afspraak te plannen. U kunt ons natuurlijk ook even bellen.

Bent u nog geen patiënt van onze praktijk dan kunt u zich eenvoudig inschrijven via de pagina ‘Afspraken’.

Na afloop van de periodieke controle maken we graag met u een afspraak voor de volgende gebitscontrole. Dat is ook het moment voor een eventuele afspraak met de mondhygiënist, preventie- of paro-assistent, of met een van onze gespecialiseerde tandartsen.
 

Mondverzorging

De basis voor goede mondzorg legt u zelf door regelmatig te poetsen en andere middelen te gebruiken om uw gebit te reinigen. Als uw tandvlees tijdens het poetsen of flossen begint te bloeden wijst dat op een beginnende infectie. Dan weet u dus dat het tijd is voor actie: een bezoek aan tandarts of mondhygiënist.

Tijdens de periodieke controle kijken we naar de gezondheid van uw tanden en tandvlees. Daarbij beoordelen we de zes gebieden (boven en onder: tanden, kiezen links en kiezen rechts) in uw gebit volgens de ‘Dutch Periodontal Score Index’ ofwel DPSI.

Zonodig kunt u een afspraak in laten plannen bij de preventie-assistent of mondhygiënist om uw kennis op het gebied van mondverzorging verder uit te breiden. Zij geven adviezen over tandenpoetsen en reinigen tussen de tanden en kiezen. Waar nodig verwijderen zij tandplak en tandsteen met speciale instrumenten. De mondhygiënist vertelt ook hoe u het tandsteen en de bijbehorende tandvleesontsteking voortaan kunt voorkomen.

De behandelingstijd is doorgaans een half uur en kan oplopen tot een uur.
 

Tandsteen verwijderen

Tandsteen is een verkalkte laag tandplak met een gele of bruine kleur. De tandsteen wordt gevormd door de mineralen calcium en fosfaat in ons speeksel die neer kan slaan op de tanden en is sterk afhankelijk van ons voedingspatroon. Het zal u niet verbazen dat bijvoorbeeld roken een sterk tandsteenvormende werking heeft. Individuele verschillen in de vorming van tandsteen ontstaan doordat de ene mond makkelijker te reinigen is dan de andere.

Tanden kunnen scheef staan of van zichzelf wat ruwer zijn. Naar mate men ouder wordt verandert het speeksel en ook de ruwheid en tandstand, dus ouderen hebben vaker tandsteen. Mensen die met de mond open slapen of mondademhaling hebben produceren meestal ook meer tandsteen.

Goede gebitsverzorging kan tandsteenvorming beperken, maar volledig voorkomen kunnen we het niet. We verwijderen het tandsteen om mogelijke infecties te voorkomen. Tandsteen onder het tandvlees is de schadelijkste vorm. Het leidt tot ontstekingen en kan op den duur kaakbotverlies veroorzaken. Daarbij kunnen uiteindelijk tanden en kiezen los gaan staan.

Met het juiste gereedschap kunnen we goed onder het tandvlees komen. Daarbij kan het tandvlees flink gaan bloeden, niet omdat we iets beschadigen maar omdat we een ontstoken gebied reinigen. Mocht u de behandeling echt als vervelend ervaren, dan kunnen we u plaatselijk verdoven.

Tandsteen kunt u niet zelf verwijderen. Als het eenmaal aan uw tanden zit dan krijgt u het er niet afgepoetst. Het is zeer onverstandig om dit zelf met een scherp voorwerp te verwijderen. U maakt het tandoppervlak ruwer en loopt kans op onherstelbare schade. Op ruwe oppervlakken ontstaat bovendien sneller tandsteen.
 

Polijsten

Verwijderen van tandsteen kunnen we handmatig of met een apparaat. Beide methodes maken het tandoppervlak enigszins ruw. Daarom polijsten we uw gebit na het verwijderen van tandsteen. Hierna voelen uw tanden weer lekker glad en schoon aan.
 

Ontstoken tandvlees

Op basis van de ‘Dutch Parodontal Score Index’ krijgt uw tandvlees een score tussen 0 en 4. Op basis van deze score maken we een behandelplan conform het door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie vastgestelde protocol.

Meer informatie over tandvleesontsteking ofwel parodontitis en de behandeling ervan vindt u op de pagina ‘Parodontologie’.
 

Cariës en vullingen

Tijdens de periodieke controle bekijkt uw tandarts uw gebit van alle kanten. Hij kan aan de kleur van uw tanden en kiezen aflezen of een gaatje dreigt te ontstaan of dat een eerder hersteld gaatje onder een vulling groter is geworden. Ook brengt hij in kaart hoe hoog het risico op tandbederf (cariës) is. We onderscheiden vier categorieën: hoog, verhoogd, verlaagd of laag risico.

Van een hoog risico is alleen sprake in geval van ziektes zoals reuma, auto-immuunziektes of langdurige behandeling van kanker. Ook medicijn- en drugsgebruik kan de mondgezondheid sterk beïnvloeden.

Bij veel mensen is sprake van een verhoogd risico. Dat is het geval als we binnen een periode van een jaar een uitbreiding constateren van een bestaande aantasting van het tandglazuur (laesie), als we binnen die periode een nieuwe laesie constateren of als we over zijn gegaan tot het aanbrengen van een vulling of kroon als gevolg van cariës.

Van een verlaagd risico is sprake als er de afgelopen twee jaar geen nieuwe laesies zijn geconstateerd en geen vulling of kroon ten gevolge van cariës is geplaatst.
Bij mensen met een volledig gaaf gebit – er is bij hen nooit sprake geweest van laesies, vullingen, kronen of extracties, behalve ten gevolge van letsel – spreken we van een laag risico.
 

Röntgenfoto’s

Een tandarts kan niet alle informatie over tanden en kaakbot met het blote oog waarnemen. Daarom maakt hij gebruik van röntgenfoto’s. Op deze manier kan hij onder andere de stand van wortels van tanden en kiezen en de gezondheid van het kaakbot bekijken, bijvoorbeeld bij een vermoeden van uitbreiding van gaatjes onder bestaande vullingen, bruggen of kronen. Overigens kan ook een mondhygiënist een aanleiding vinden om röntgenfoto’s te maken. Dat gebeurt dan wel onder toezicht van de tandarts.

Een röntgenfoto geeft ook informatie over tanden en (verstands)kiezen die nog moeten doorbreken en om de stand van de wortels van tanden en kiezen te bekijken, hoe de gezondheid van het kaakbot is en of er eventueel resten van tandwortels er na behandeling zijn achtergebleven in de kaak.

De hoeveelheid straling van een röntgenfoto door de tandarts is te vergelijken met de hoeveelheid straling die u oploopt tijdens veertien dagen wintersport. Toch zullen we elke keer het nut van een röntgenfoto afwegen tegen de risico’s van bestralen. We stellen u niet meer dan noodzakelijk bloot aan straling, maar we willen ook niet dat we een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking niet of te laat ontdekken.

Tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap kunnen in principe zonder bezwaar worden gemaakt. Als uw tandarts bekend is met uw zwangerschap zal hij echter alleen in de hoogst noodzakelijke gevallen foto’s maken.

Overig nieuws

06-04-2023
Onze praktijk is onderdeel van Colosseum Dental Benelux
Colosseum Dental Benelux heeft diverse moderne praktijken waar, naast algemene tandheelkunde, ook verschillende specialismen worden aangeboden.

01-03-2023
Het is vandaag 1 maart en Nationale Complimentendag!

18-01-2023
Goedkoper uit door zelfzorg
De gezondheid van je mond heeft invloed op jouw algemene gezondheid. We geven je dus graag wat inspiratie om zo goed mogelijk voor je eigen mond te blijven zorgen. Met een goed verzorgd gebit voorkom je problemen in de mond en daarmee hogere kosten bij de tandarts. Dat is dubbele winst!

23-12-2022
Wij wensen u fijne en gezonde feestdagen toe!

18-11-2022
Zuinig zijn op je gebit
Je gebit is een waardevol bezit. Zuinig zijn op je tanden en kiezen is daarom ook de meest waardevolle tip voor een optimale mondhygiëne. Een periodieke, preventieve tandarts controle hoort bij het onderhoud van je gebit.

18-10-2022
Alle kinderen gratis naar de tandarts
Veel ouders vrezen dat ze moeten betalen voor de tandartskosten van hun kinderen. Maar dat is niet het geval!

15-06-2022
Tips tegen een slechte adem in de ochtend

07-06-2022
Van plan om lekker te sporten deze zomer?
Bent u van plan om deze zomer lekker te gaan sporten? Let dan goed op welk sportdrankje u dan drinkt. Deze zorgt wellicht voor een betere prestatie, maar u wilt natuurlijk niet dat deze drankjes schade brengen aan uw gebit. Op onze website leest u hier alles over, zodat u sportief en gezond de zomer doorkomt!

05-04-2022
Tandenpoetsen met peuters. Zo maakt u het leuk!
Bijna iedere ouder kan erover meepraten: tandenpoetsen bij een peuter is soms een drama! Toch moet het twee keer per dag gebeuren. Wij hebben een paar tips die kunnen helpen:

17-01-2022
Afsluiten tandartsverzekering
Ieder jaar kunt u tot 1 februari overstappen van aanvullende – en tandartsverzekering. Wat velen niet weten is dat een tandartsverzekering en andere aanvullende verzekeringen niet hoeven te worden afgesloten bij dezelfde verzekeraar waar u een basisverzekering heeft.

24-03-2021
Tandenborstel tijdens corona
Moet ik iets speciaals doen met mijn tandenborstel tijdens corona

24-03-2021
Vertrouwen in uw tandarts
Het vertrouwen in de gezondheidszorg is in 2020 over de hele linie gegroeid. Maar liefst 85% van de mensen in Nederland heeft veel tot heel veel vertrouwen in de tandarts. Dat is meer dan in 2018 (78%). Dit blijkt uit de cijfers van de ‘Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg’ van onderzoeksinstelling Nivel.

24-03-2021
De mondhygiënist - de specialist in preventieve mondzorg!
De meeste mensen gaan trouw elk half jaar naar de tandarts. Wat is dan nog de meerwaarde van een mondhygiënist?

24-03-2021
Infomedics - elektronische nota
De rekening van Infomedics digitaal en het betaalplan

24-03-2021
Reinigen tussen uw tanden en kiezen
Met een tandenborstel kunt u de ruimte tussen uw tanden en kiezen niet goed schoonmaken. Reinigen tussen de tanden en kiezen door te ragen (met borsteltjes), stokeren (met tandenstokers) of flossen (met tandzijde) biedt uitkomst.

18-03-2021
Elektrisch poetsen? Leer jezelf het poetsrondje aan!
Uit klinisch onderzoek blijkt dat een elektrische tandenborstel plak beter verwijdert dan een hand-tandenborstel. Wij adviseren daarom om dagelijks twee keer minimaal twee minuten elektrisch te poetsen. Wilt u weten hoe u dat het beste kunt doen?

13-01-2021
Goed bezig in 2021? Plan die tandartsafspraak!

23-04-2020
Vanaf woensdag 29 april zijn wij weer open!

10-01-2020
Hoe verwijdert u tandsteen op uw kunstgebit?

02-01-2020
Wat kost een controle bij de tandarts?

22-12-2019
3 tips als uw kind bang is voor de tandarts

08-12-2019
Waarom heet het eigenlijk een verstandskies?

26-11-2019
Aanvullende verzekering voor de tandarts in 2020?

13-11-2019
Gezond begint in de mond!
Over de relatie tussen de gezondheid van de mond en de rest van het lichaam wordt steeds meer bekend. Veel aandoeningen worden in de mond als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes, ontstekingen of schimmel.

18-10-2019
Komen deze tandarts instrumenten u bekend voor?

24-07-2019
Zo leert u uw kind om zelf tanden te poetsen

24-07-2019
Is tandenknarsen schadelijk voor uw gebit?

24-05-2019
Wat is de relatie tussen zwangerschap en mondgezondheid?

08-04-2019
4 redenen om gelijk een afspraak in te plannen

08-04-2019
Vieze adem in de ochtend. Hoe komt u ervan af?

08-04-2019
Vliegen de tandarts termen u ook om de oren?

08-04-2019
Relatie medicijngebruik en mondgezondheid

10-01-2019
Dít laat uw tong zien over uw gezondheid!

29-10-2018
Komen deze tandarts instrumenten u bekend voor?

18-10-2018
Wat is nu eigenlijk een verstandskies?

10-10-2018
Heeft u de medische vragenlijst al ingevuld?

10-10-2018
Tandenknarsen en kaakklemmen, wat is dat nu eigenlijk?

15-08-2018
Wat doet een paro-assistent nu eigenlijk?

13-06-2018
Aften, heeft u er wel eens last van?

08-06-2018
Flost u ook alleen voor uw tandartsafspraak?

28-05-2018
Vliegen de tandarts termen u ook om de oren?

22-05-2018
Bent u klaar voor de zomervakantie?

18-05-2018
Wat doet een implantoloog eigenlijk?

25-04-2018
Wat doet een mondhygiënist eigenlijk?

09-04-2018
Zwanger? De gezondheid van je mond speelt een rol!

14-03-2018
Tot 18 jaar worden vrijwel alle tandartskosten nog vergoed!

03-08-2017
Mondpiercing slecht voor het tandvlees
Ongeveer 5% van de jongeren draagt een mondpiercing. Inmiddels zijn de risico's bekend.

© , Tandheelkunde Nellestein | Alle rechten gereserveerd | Laatst gewijzigd juli 2022