Telefoonnummer: 020-7602882


Ons motto: Het begint met een lach!

  • Gratis parkeergelegenheid
  • Geen wachtlijsten
  • Zelfstandig onderdeel van Gezondheidscentrum Nellestein
  • Ook in de avond en zaterdag open

Direct aanmelden

Protheses

11-06-2018

Een gebitsprothese – kunstgebit – kan een mooie blijvende oplossing zijn voor serieuze tandproblemen. Als een tand of kies door een ongeval, ouderdom, ziekte of slijtage erg slecht is geworden kunt u kiezen voor een kroonbrug, partiële prothese of implantaat. Als vele of alle tanden en kiezen slecht zijn geworden is een volledig kunstgebit waarschijnlijk de beste oplossing.

Een volledige gebitsprothese is een grote verandering. Eerst moeten uw resterende tanden en kiezen worden getrokken. Dat gebeurt niet in één keer. Tussen de verschillende behandelingen kan het tandvlees genezen en herstellen. Doorgaans trekken we eerst de kiezen gevolgd door de tanden. Daarna plaatsen we direct het kunstgebit.

Een nieuw kunstgebit zit meestal niet meteen lekker en beïnvloed mogelijk het kauwen en praten. U zult aan uw kunstgebit moeten wennen. Uw tandarts zal u in die lastige beginperiode goed begeleiden, zodat u zo snel mogelijk aan uw nieuwe kunstgebit zult wennen.

Tandheelkunde Nellestein - Amsterdam Zuidoost
 

Voorbereiding op een gebitsprothese

Om de gebitsprothese goed in uw mond te laten passen, maakt de tandarts eerst een afdruk van uw gebit met een speciaal afdrukmateriaal. Met deze afdruk maakt de tandtechnicus een model van kunsthars. De tandarts gebruikt dit model om de positie van uw kaken ten opzichte van elkaar te bepalen. Als laatste wordt dan een licht afdrukmateriaal gebruikt voor de definitieve afdruk.

De tandarts zal u bij het maken van deze afdruk vragen de mond en wangspieren te bewegen om het effect van de meest gebruikte bewegingen aan te geven. Zo wordt in nauwe samenwerking tussen de tandarts en de tandtechnicus met veel aandacht toegewerkt naar een definitieve gebitsprothese. In deze fase bepalen we samen met u ook of de uitgezochte tanden mooi passen bij het uiterlijk.

Als het kunstgebit klaar is voor gebruik, zal de tandarts het direct plaatsen nadat de betreffende tanden en kiezen verwijderd zijn. Ook maken we meteen een afspraak voor een controlebezoek.

Partiële prothese

Als slechts een deel van uw tanden of kiezen is aangetast door een ongeluk, ouderdom of slijtage kunnen we in overleg met u besluiten tot het aanmeten van een gedeeltelijke (partiële) prothese. Daarbij maken we gebruik van uw eigen gezonde tanden of bestaande kronen als basis ter bevestiging van een deelprothese. Deze prothese herstelt het uiterlijk van uw gebit en zorgt ervoor dat u weer beter kunt bijten, kauwen en spreken.

Bovendien voorkomen we met een partiële prothese dat uw andere tanden scheef gaan staan of verplaatsen. Afhankelijk van het gebruikte materiaal wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd. De plaatprothese is volledig van acryl, een frameprothese is een combinatie van acryl voor de tanden en metaal voor het frame.
 

Volledige prothese

In Nederland dragen ongeveer drie miljoen mensen een volledige gebitsprothese. Dat wil zeggen dat zij een uitneembaar onder- en bovengebit hebben. Een kunstgebit ligt los in de mond. Door het speeksellaagje tussen het kunststof van de prothese en uw tandvlees zuigt het kunstgebit zich vast in de mond (retentie). Een kunstgebit wordt volledig gemaakt van acryl.

Wij adviseren u om het gebit ‘s nachts niet te dragen en zo de kaken rust te geven. Als u het gebit liever niet uit wilt doen, dan kunt u overwegen om alleen het bovengebit in te laten. Draagt u het kunstgebit dag en nacht, laat het dan regelmatig nakijken door de tandarts.

Ongemerkt slinken uw kaken. Een losser zittend gebit zal u in eerste instantie dus niet opvallen. Gebruik geen kleefpasta, kleefpoeder of andere kleefmiddelen. Als u die middelen nodig denkt te hebben, is dat een indicatie dat uw gebit te ruim is geworden. De tandarts kan uw kunstgebit weer goed passend maken of een nieuw gebit aanmeten.
 

Klikgebit

Een klikgebit of overkappingsprothese is een prothese die op meerdere implantaten in uw onder- of bovenkaak vastklikt. Het biedt veel meer stevigheid dan een kunstgebit en is een functioneel en esthetisch prettige oplossing voor mensen die opzien tegen de ongemakken van een los kunstgebit.

In de meeste gevallen kunnen we volstaan met slechts twee implantaten in de onderkaak en in de bovenkaak vier implantaten. Na het plaatsen van de implantaten krijgt u een tijdelijke voorziening. Na drie maanden zijn de implantaten voldoende vastgegroeid. Daarna maken en plaatsen we de definitieve prothese. Het nieuwe klikgebit is altijd gemakkelijk te verwijderen zodat u het eenvoudig kunt reinigen.

Een klikgebit biedt talloze voordelen ten opzichte van een traditioneel kunstgebit.

Wenperiode

Een volledige gebitsprothese heeft – doorgaans positieve – gevolgen voor uw uiterlijk. Uw gezicht wordt wat voller en vrolijker. U zult daar aan moeten wennen en dat geldt ook voor de mensen in uw omgeving. Het voelt ook anders en zal even duren voor u er aan gewend bent. Mogelijk ontstaan er gevoelige drukplekjes in de kaak. Als de pijn daarvan toeneemt is het raadzaam om een nieuwe afspraak te maken bij de tandarts. Eventueel kan de tandarts kleine aanpassingen doen.

Het is belangrijk dat u de prothese inhoudt, in de eerste week ook ’s nachts. Het is onverstandig om het nieuwe gebit langere tijd niet te dragen. Probeer vooral niet zelf uw kunstgebit bij te werken met scherpe voorwerpen.

Eten met uw nieuwe kunstgebit is wat onwennig. Zeker in het begin moet u voorzichtig zijn. Neem de eerste dagen zacht voedsel. In de dagen erna bouwt u de stevigheid van het voedsel langzaam op. Beter kunt u het voedsel in stukjes snijden en rustig en gelijkmatig kauwen. Bijten in bijvoorbeeld een appel zal met een gebit altijd lastig blijven doordat het gebit daarbij kan kantelen. Een klikgebit biedt op dit terrein voordelen boven een standaard kunstgebit.

Praten met een nieuw kunstgebit voelt in het begin als praten met een volle mond. En er is een kans dat u gaat u slissen. Met name de ‘S’ en de ‘F’ kunnen anders klinken. Het helpt om veel te oefenen met woorden waarin veel van de anders klinkende letters voorkomen. Meestal gaat het praten na enkele dagen een stuk beter.

Het is aan te raden minstens één keer per twee jaar naar de tandarts te gaan voor een controlebezoek, ook als u geen klachten heeft.
 

Verzorging en onderhoud van een kunstgebit

Een gebitsprothese is niet geheel onderhoudsvrij. Ook een kunstgebit dient regelmatig schoongemaakt te worden, het liefst na iedere maaltijd. Voedselresten, plak en tandsteen die achterblijven op het kunstgebit kan ontstoken tandvlees tot gevolg hebben.

Voor het reinigen van uw kunstgebit kunt u het beste een speciale protheseborstel gebruiken in combinatie met speciale reinigingsmiddelen voor gebitsprotheses. Gebruik liever geen tandpasta. Die kan te veel schuren. Vraag eventueel uw tandarts of mondhygiënist om advies.

Spoel de prothese na het reinigen goed af. Als u uw prothese niet in de mond hebt (bijvoorbeeld ’s nachts), bewaar hem dan in schoon water en niet meer dan eens per week in een speciaal reinigingsmiddel of azijn. Gebruik geen heet water en zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het slijmvlies van de kaken waar het gebit op rust. Masseer het slijmvlies zachtjes met een gewone tandenborstel en een beetje normale tandpasta. Besteed daarbij in het bijzonder aandacht aan het gehemelte. Poets ook de tong en de overgang van kaak naar wang.

Ook blijft het belangrijk om regelmatig uw tandarts te bezoeken voor periodieke controle van de mondhygiëne.

Overig nieuws

18-01-2023
Goedkoper uit door zelfzorg
De gezondheid van je mond heeft invloed op jouw algemene gezondheid. We geven je dus graag wat inspiratie om zo goed mogelijk voor je eigen mond te blijven zorgen. Met een goed verzorgd gebit voorkom je problemen in de mond en daarmee hogere kosten bij de tandarts. Dat is dubbele winst!

23-12-2022
Wij wensen u fijne en gezonde feestdagen toe!

18-11-2022
Zuinig zijn op je gebit
Je gebit is een waardevol bezit. Zuinig zijn op je tanden en kiezen is daarom ook de meest waardevolle tip voor een optimale mondhygiëne. Een periodieke, preventieve tandarts controle hoort bij het onderhoud van je gebit.

18-10-2022
Alle kinderen gratis naar de tandarts
Veel ouders vrezen dat ze moeten betalen voor de tandartskosten van hun kinderen. Maar dat is niet het geval!

15-06-2022
Tips tegen een slechte adem in de ochtend

07-06-2022
Van plan om lekker te sporten deze zomer?
Bent u van plan om deze zomer lekker te gaan sporten? Let dan goed op welk sportdrankje u dan drinkt. Deze zorgt wellicht voor een betere prestatie, maar u wilt natuurlijk niet dat deze drankjes schade brengen aan uw gebit. Op onze website leest u hier alles over, zodat u sportief en gezond de zomer doorkomt!

05-04-2022
Tandenpoetsen met peuters. Zo maakt u het leuk!
Bijna iedere ouder kan erover meepraten: tandenpoetsen bij een peuter is soms een drama! Toch moet het twee keer per dag gebeuren. Wij hebben een paar tips die kunnen helpen:

17-01-2022
Afsluiten tandartsverzekering
Ieder jaar kunt u tot 1 februari overstappen van aanvullende – en tandartsverzekering. Wat velen niet weten is dat een tandartsverzekering en andere aanvullende verzekeringen niet hoeven te worden afgesloten bij dezelfde verzekeraar waar u een basisverzekering heeft.

24-03-2021
Tandenborstel tijdens corona
Moet ik iets speciaals doen met mijn tandenborstel tijdens corona

24-03-2021
Vertrouwen in uw tandarts
Het vertrouwen in de gezondheidszorg is in 2020 over de hele linie gegroeid. Maar liefst 85% van de mensen in Nederland heeft veel tot heel veel vertrouwen in de tandarts. Dat is meer dan in 2018 (78%). Dit blijkt uit de cijfers van de ‘Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg’ van onderzoeksinstelling Nivel.

24-03-2021
De mondhygiënist - de specialist in preventieve mondzorg!
De meeste mensen gaan trouw elk half jaar naar de tandarts. Wat is dan nog de meerwaarde van een mondhygiënist?

24-03-2021
Infomedics - elektronische nota
De rekening van Infomedics digitaal en het betaalplan

24-03-2021
Reinigen tussen uw tanden en kiezen
Met een tandenborstel kunt u de ruimte tussen uw tanden en kiezen niet goed schoonmaken. Reinigen tussen de tanden en kiezen door te ragen (met borsteltjes), stokeren (met tandenstokers) of flossen (met tandzijde) biedt uitkomst.

18-03-2021
Elektrisch poetsen? Leer jezelf het poetsrondje aan!
Uit klinisch onderzoek blijkt dat een elektrische tandenborstel plak beter verwijdert dan een hand-tandenborstel. Wij adviseren daarom om dagelijks twee keer minimaal twee minuten elektrisch te poetsen. Wilt u weten hoe u dat het beste kunt doen?

13-01-2021
Goed bezig in 2021? Plan die tandartsafspraak!

23-04-2020
Vanaf woensdag 29 april zijn wij weer open!

10-01-2020
Hoe verwijdert u tandsteen op uw kunstgebit?

02-01-2020
Wat kost een controle bij de tandarts?

22-12-2019
3 tips als uw kind bang is voor de tandarts

08-12-2019
Waarom heet het eigenlijk een verstandskies?

26-11-2019
Aanvullende verzekering voor de tandarts in 2020?

13-11-2019
Gezond begint in de mond!
Over de relatie tussen de gezondheid van de mond en de rest van het lichaam wordt steeds meer bekend. Veel aandoeningen worden in de mond als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes, ontstekingen of schimmel.

18-10-2019
Komen deze tandarts instrumenten u bekend voor?

24-07-2019
Zo leert u uw kind om zelf tanden te poetsen

24-07-2019
Is tandenknarsen schadelijk voor uw gebit?

24-05-2019
Wat is de relatie tussen zwangerschap en mondgezondheid?

08-04-2019
4 redenen om gelijk een afspraak in te plannen

08-04-2019
Vieze adem in de ochtend. Hoe komt u ervan af?

08-04-2019
Vliegen de tandarts termen u ook om de oren?

08-04-2019
Relatie medicijngebruik en mondgezondheid

10-01-2019
Dít laat uw tong zien over uw gezondheid!

15-11-2018
Periodieke controle bij Tandheelkunde Nellestein

29-10-2018
Komen deze tandarts instrumenten u bekend voor?

18-10-2018
Wat is nu eigenlijk een verstandskies?

10-10-2018
Heeft u de medische vragenlijst al ingevuld?

10-10-2018
Tandenknarsen en kaakklemmen, wat is dat nu eigenlijk?

15-08-2018
Wat doet een paro-assistent nu eigenlijk?

13-06-2018
Aften, heeft u er wel eens last van?

08-06-2018
Flost u ook alleen voor uw tandartsafspraak?

28-05-2018
Vliegen de tandarts termen u ook om de oren?

22-05-2018
Bent u klaar voor de zomervakantie?

18-05-2018
Wat doet een implantoloog eigenlijk?

25-04-2018
Wat doet een mondhygiënist eigenlijk?

09-04-2018
Zwanger? De gezondheid van je mond speelt een rol!

14-03-2018
Tot 18 jaar worden vrijwel alle tandartskosten nog vergoed!

03-08-2017
Mondpiercing slecht voor het tandvlees
Ongeveer 5% van de jongeren draagt een mondpiercing. Inmiddels zijn de risico's bekend.

© , Tandheelkunde Nellestein | Alle rechten gereserveerd | Laatst gewijzigd juli 2022