Mondhygiënist
De mondhygiënist heeft een eigen specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging. De mondhygiënist behandelt mond- en tandvleesproblemen én helpt nieuwe problemen te voorkomen. Het beroep van mondhygiënist is geregeld in de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).
Dat betekent dat de titel is beschermd. Alleen wie de HBO-opleiding met goed gevolg heeft doorlopen en is geregistreerd in het BIG-register mag zich mondhygiënist noemen. Ruim 2.100 mondhygiënisten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten.
Verwijzing
De behandelend tandarts van Tandheelkunde Nellestein zal u naar de mondhygiënist binnen het centrum verwijzen wanneer u last heeft van overmatig tandplak, terugtrekkend, rood, gezwollen, pijnlijk en/of bloedend tandvlees (vooral bij poetsen), als u een vieze smaak heeft in de mond, of een slechte adem, of als u last heeft van losstaande of verplaatsende tanden.
Preventie en behandeling
Een mondhygiënist richt zich vooral op preventie, dat wil zeggen op het voorkómen van tandbederf en tandvleesaandoeningen. De behandeling van de mondhygiënist bestaat met name uit reinigen en adviseren over de dagelijkse mondhygiëne waarmee u zelf kleine mondproblemen in de toekomst kunt voorkomen.
Mits daar goede afspraken over zijn en mits bekwaam, mag de mondhygiënist ook enkele taken uitvoeren die vroeger uitsluitend waren voorbehouden aan de tandarts zoals verdoving geven of gaatjes vullen. Tandheelkunde Nellestein heeft twee mondhygiënisten in dienst.
Intakegesprek
Na een intakegesprek verricht de mondhygiënist een mondonderzoek. Afhankelijk van de aard en de ernst van het probleem stelt hij of zij eerst een parodontiumstatus op. Deze parodontiumstatus is een leidraad voor de behandeling. Daarin beschrijft de mondhygiënist nauwkeurig de conditie van uw gebit en tandvlees en houdt daarin de ontwikkelingen bij.
Daarna maakt hij of zij een persoonlijk behandelplan. In dat behandelplan spreekt de mondhygiënist af welke behandelingen nodig zijn, hoe en wanneer deze worden uitgevoerd en wat de behandeling gaat kosten.
Professionele mondreiniging
De mondhygiënist begint de behandeling altijd met een uitgebreide poetsinstructie. Het is nou eenmaal zo dat u zelf elke dag uw mond schoon moet blijven houden. Dit is niet eenvoudig en hierbij geldt dat niemand te oud is om te leren. Vooral als de tandplak zichtbaar gemaakt wordt met plak-kleuring, is een goede instructie erg leerzaam.
Op basis van het behandelplan reinigt de mondhygiënist je mond op een professionele wijze. Hij of zij verwijdert tandsteen maakt de pockets helemaal schoon en zorgt dat de worteloppervlakten glad zijn zodat nieuwe tandplak niet zo makkelijk meer blijft zitten. Deze behandeling kan gevoelig zijn, in dat geval kan de mondhygiënist een verdoving geven.
Bij beperkte hoeveelheden tandplak zal de tandarts, de mondhygiënist of de preventie-assistente dit weg kunnen halen. Is er sprake van meer tandsteen, dan zal de tandarts of de mondhygiënist een uitgebreidere behandeling uit moeten voeren.
Patiënten met implantaten
Alle patiënten met implantaten krijgen bij Tandheelkunde Nellestein een moderne airflow behandeling. Bij deze pijnloze behandeling spuiten we zout-spray tegen de implantaten zodat deze plakvrij maar ook zoveel mogelijk biofilmvrij gemaakt wordt.
De mondhygiënist neemt eventueel een bacteriekweek. Hiermee bekijkt hij of zij of er bepaalde specifieke bacteriën in de mond aanwezig zijn. Als de mond dan geheel schoon is, de pockets ondiep genoeg zijn en de mondhygiëne perfect wordt uitgevoerd, is aanvullende medicatie tegen deze bacteriën een optie.