Orthodontie

Orthodontie is de naam voor het corrigeren van de stand van de tanden en/of het hele gebit. Tanden en kiezen die in de juiste stand staan blijven beter gezond omdat bijten en kauwen dan vanzelfsprekend en makkelijk gaat. Om nog maar te zwijgen over het gemak bij praten en lachen!

Als de stand van tanden en kiezen te wensen overlaat, komt de roemruchte beugel in het vizier. Een beugelbehandeling duurt gemiddeld twintig tot dertig maanden. De belangrijkste reden om een beugel te nemen is dat mensen niet tevreden zijn over de stand van de tanden.

Bij Tandheelkunde Nellestein zeggen we dan dat je niet tevreden bent over je lachlijn. Vele factoren bepalen een mooie lachlijn. Eigenlijk vinden de meeste mensen de lachlijn het mooist als de tanden en het tandvlees meelopen met de onderlip en de grote kiezen te zien zijn. Hierin zijn natuurlijk vele variaties mogelijk.

Dit is direct het grote voordeel van Tandheelkunde Nellestein dat alle tandheelkundige variaties en behandelopties bij ons tandheelkundig team direct behandeld kunnen worden. Niet onnodig schuiven met behandelverslagen, verwijsbrieven en veranderende behandelplannen.

Wat zijn nog meer spelbrekers voor een mooie lachlijn? Als uw tanden te ver naar voren staan; als ze scheef staan; als er teveel ruimte is (fietsenrek) of te weinig (de tanden ‘verdringen’ mekaar) of wanneer tanden en kiezen niet goed op elkaar passen als u uw kaken op elkaar zet, wordt het tijd om eens met de beugeltandarts te gaan praten. Die kijkt of en welke correcties mogelijk zijn. Dat hangt van veel omstandigheden af, zoals de kwaliteit van uw tanden en kiezen, de conditie van het tandvlees en het omgevende bot.

Gezondheid en een mooi gebit

Als het gebit mooi recht staat is het makkelijker om schoon te maken, je kan beter afbijten en voedsel fijn kauwen. Je kan beter door je neus ademen, beter articuleren tijdens spreken, je hebt een mooiere lach. Als tanden niet op de juiste plek staan kan je bijvoorbeeld je verhemelte kapotbijten, niet goed kauwen, hoofdpijn krijgen door problemen met je kaakgewricht, tandvleesontstekingen en zelfs een niet symmetrische groei van het gelaat.

Staan je tanden te ver naar voren dan kunnen ze bij een val of makkelijk beschadigd raken. Het gaat dus om een gezond gebit met als bijproduct een mooie lachlijn.

Op welke leeftijd starten met een beugel?

De beste leeftijd om met een beugelbehandeling te beginnen is ergens tussen de tien en vijftien jaar. Op die leeftijd kan de groei van de kaak nog beïnvloed worden, terwijl de ruimte die tijdens het wisselen vrijkomt goede mogelijkheden biedt voor het corrigeren van de stand van tanden en kiezen. Maar bij volwassenen kan een beugelbehandeling ook goede resultaten opleveren!

Eerste bezoek

Tijdens de kennismaking wordt er natuurlijk niet met de orthodontie begonnen! De beugeltandarts of ortho-assistente zal inventariseren wat de eventuele klachten en de wensen zijn. Een mondonderzoek wordt verricht welke stapsgewijs alle tandheelkundige afwijkingen in beeld brengt.

Wij zelf noemen dit het opnemen van de grijze kaart. Dit is een Amerikanse vragenlijst die alle mogelijke afwijkingen die in een mond aan en afwezig zijn, vastlegt . Verder wordt een overzichtfoto, een OPG, gemaakt om te kijken of alle tanden en kiezen zijn aangelegd.

Tijdens dit onderzoek kan de beugeltandarts, Ron Steenkist, u informeren vanuit zijn ervaring hoelang de behandeling gaat duren, wat de investering qua tijd en kosten zal zijn en welke beugels waarschijnlijk gedragen moeten worden en wanneer de beugelbehandeling kan aanvangen.

Na afloop van dit bezoek wordt een vervolgafspraak voor een meer uitgebreid onderzoek gemaakt. Wanneer nog geen tweede vervolgafspraak wordt gemaakt, heeft dit vaak als reden dat er nog op de wisseling gewacht moet worden, de patiënt te jong is of de behandeling tandheelkundig niet noodzakelijk is. Soms willen ouders ook nog wachten met het uitgebreide onderzoek omdat men nog niet de juiste aanvullende verzekering heeft.

Tweede bezoek of vervolgonderzoek

Na afloop van dit eerste gesprek wordt meestal een tweede afspraak gemaakt voor een meer uitgebreid onderzoek.

Digitale kleurenfoto’s

Vóór en na de behandeling worden kleurenfoto’s van het gezicht en gebit gemaakt. In de loop der tijd kan je dan goed de verschillen zien. Wat patiënten ook vaak leuk vinden is dat ze als “patiënt van de maand” gekozen kunnen worden. Dan worden je foto’s op de Facebookpagina van Tandheelkunde Nellestein geplaatst (natuurlijk alleen als je dat wilt).

Gebitsmodellen

De assistente maakt de gebitsmodellen door een afdruk te nemen van je onderkaak en bovenkaak. Met deze modellen kunnen we precies meten hoe groot je tanden zijn en berekenen of alle tanden en kiezen wel in je mond passen. Ook kunnen we dan goed zien of de onderkaak en bovenkaak wel goed op elkaar sluiten. De gebitsmodellen mag je meestal mee naar huis nemen na het behandelplan gesprek.

Rontgenfoto’s

Voor het maken van het behandelplan zijn twee grote röntgenfoto’s nodig. De OPG, orthopantogram, wordt gemaakt om alle tanden en kiezen te bekijken. We kunnen de wortels goed bekijken, we kunnen inschatten hoe gaat het met de wisseling en de aanwezigheid verstandskiezen. Is er geen ontsteking aanwezig? Is er genoeg ruimte?

De R.S.P.: laterale schedel profielfoto

Op de R.S.P. foto kan je goed de stand van de tanden in het bot beoordelen en de groei en ontwikkeling van de onderkaak en bovenkaak analyseren.

Behandelplan bespreken

Als alle informatie verzameld is, wordt een precies behandelplan gemaakt. In dit plan komen de behandeldoelen ter sprake en de beperkingen van de behandeling.

Er wordt uitgelegd welke beugels gebruikt gaan worden, de verwachte tijdsduur, de kosten en mogelijk andere oplossingen. Ook wordt tijd ingeruimd om de voor en tegen argumenten te bespreken om wel of geen beugel te nemen.

We beginnen pas als je weet wat voor behandeling je krijgt , de voor en nadelen duidelijk zijn en precies de kosten weet die gemaakt zullen worden.

Beugelfase

In deze actieve behandelfase reguleren we met behulp van één of meerdere beugels de afwijkende tand- of kaakstand. We proberen de tanden en kiezen mooi in de rij te zetten en de kaken en tandbogen goed op elkaar te laten passen. Hoe lang deze fase duurt is onder meer afhankelijk van de ernst van het probleem, de gebitsontwikkeling, de groei en ontwikkeling van de kaken, maar natuurlijk ook van de mate waarin u als patiënt meewerkt en de adviezen en instructies over mondhygiëne opvolgt. Gedurende de behandelfase controleren we regelmatig hoe het met de beugel staat.

Retentiefase

 

Na de behandeling zorgen we ervoor dat het resultaat blijvend is, meestal door een zogenaamde retentiespalk in de onderkaak te plaatsen. Een retentiespalk is een dun draadje dat aan de binnenkant van de ondertanden wordt bevestigd. Voor de bovenkaak maken we een uitneembare beugel. We noemen deze retentiebeugel, de “clear overlay”. Dit is een ‘doorzichtige beugel’, een dun doorzichtig plastic plaatje dat precies over de tanden en kiezen past.

Eigenlijk kunnen je tanden en kiezen de rest van je leven nog verschuiven. Dit doen ze bij iedereen bij het ouder worden. Wij leggen je uit hoe je dat zo veel mogelijk kunt voorkomen. Bij kinderen adviseren we tot de verstandskiezen doorkomen, tot het tweeëntwintigste jaar, de nachtbeugels te dragen. Bij volwassenen in ieder geval de eerste vijf jaar en eigenlijk de rest van het leven. Uitneembare retentie-apparatuur kan daarna op termijn langzaamaan minder worden gedragen. Als je de nachtbeugel niet meer draagt loop je de kans dat het gebit weer een beetje gaat schuiven. Wil je het resultaat behouden? Dan adviseren wij je om de nachtbeugel nog wekelijks te dragen.